Nokia on ikoninen teknologiamerkki, joka on ollut olemassa vuodesta 1865 lähtien. Vaatimattomista alkuajoistaan huolimatta se saavutti suuren menestyksen 1990- ja 2000-luvuilla matkapuhelinbisneksessä. Nyt emme ole juuri kuulleet Nokiasta, onko se vielä olemassa? Kyllä ja hyvissä voimissa, mutta se on jälleen kerran joutunut sopeutumaan ja muuttamaan toimialaansa. Tässä kirjoituksessa annamme vinkkejä Nokian osakkeisiin liittyen.
Puhelimista verkkotuotteisiin
Nokian historia ulottuu peräti 1800-luvulle, mutta hyppäämme ajassa eteenpäin 1990-luvulle, jolloin se alkoi tehdä matkapuhelimia. Nokian myynti saavutti pohjalukemat vuonna 1991, mutta lähti siitä hurjaan nousuun jo seuraavana vuonna, kun se toi markkinoille ensimmäisen massatuotetun GSM-puhelimensa. Tämä yksittäinen tapahtuma käynnisti matkapuhelinten vallankumouksen, joka muutti maailmaa lopullisesti!
Kun matkapuhelimet levisivät ympäri maailmaa ennennäkemättömällä vauhdilla, Nokian onni nousi uusiin korkeuksiin. Nokia listautui pörssiin 1994, jolloin ihmiset saattoivat alkaa ostaa sen osakkeita. Nokia ohitti Motorolan johtavana matkapuhelinvalmistajana vuonna 1997. Vuoteen 2000 mennessä Nokia oli luonut niin vaikuttavan tuote- ja palveluvalikoiman, että sen markkina-arvo nousi huikeaan 223 miljardiin euroon. Se teki siitä helposti alan voimakkaimman toimijan.
Nokian menestyksellä oli valtava vaikutus itse Suomeen – sekä taloudellisesti että kulttuurisesti. Yrityksen tuottama uusi vauraus auttoi noina vuosina merkittävästi vauhdittamaan Suomen taloutta ja sen ikoniset brändikampanjat tekivät Nokiasta tunnetun nimen kaikkialla maailmassa. Yrityksellä oli myös tärkeä rooli suomalaisen kulttuurin esittelemisessä muille maille markkinointialoitteidensa kautta ja se auttoi lisäämään suomalaisen taiteen, musiikin ja muotoilun tunnettuutta kansainvälisen yleisön keskuudessa.
2010-luku toi mukanaan vaikeuksia. Nokia ei enää pärjännyt kilpailussa Applelle ja julisti vuonna 2012 miljarditappionsa. Se on kuitenkin hiljalleen yrityksen ja erehdyksen kautta onnistunut uudistamaan itsensä ja keskittyy tällä hetkellä 5G-tuotteisiin. Aika näyttää, mitä tulevaisuus tuo Nokialle tullessaan.
Nokian kolmivaiheinen suunnitelma
Nokia on laatinut kolmivaiheisen suunnitelman kasvunsa ja markkinapaikkansa varmistamiseksi vuodesta 2022 eteenpäin. Suunnitelma on seuraavanlainen:
- Perusteiden kuntoon laittaminen. Nokia yksinkertaistaa organisaatiorakennettaan, kasvattaa tulosvastuullisuutta ja pyrkii kilpailukykyiseen tuotevalikoimaan. Tämä auttaa luomaan vankan perustan teknologiajohtajuudelle.
- Kilpailukyvyn ja kattavuuden parantaminen. Nokia keskittyy kilpailukyvyn ja kattavuuden parantamiseen vahvistamalla teknologiajohtajuuttaan, tunnistamalla uusia kasvumahdollisuuksia, digitalisoimalla toimintojaan ja lisäämällä automaatiota. Näin Nokia pysyy kilpailun edellä ja varmistaa, että sen tuotteet pysyvät merkityksellisinä jatkuvasti muuttuvilla markkinoilla.
- Liiketoiminnan laajentaminen uusille kasvualueille. Nokia pyrkii laajentamaan liiketoimintaansa uusille kasvualueille, kuten yritysten ja yksityishenkilöiden langattomiin verkkoihin. Näin ne voivat saavuttaa menestystä markkinoiden edellä.
Nokia-osakkeen tiedot
Nokian virallinen toimiala on verkkoinfrastruktuuri, teknologiakehitys ja lisensointi. Se listautui pörssiin lähes 30 vuotta sitten, heinäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1994.
Viimeisimmillä tiedoilla Nokian osakkeiden vuoden alin päätöskurssi oli 2,70 euroa ja ylin 5,38 euroa. Yksi osake tuo mukanaan yhden äänen. Osakkeita on kaiken kaikkiaan 5 675 461 159 kappaletta ja yhtiön markkina-arvo on 29,34 miljardia euroa.
Miten voin ostaa Nokian osakkeita?
Valitse ensin alusta, jolla haluat osakkeita ostaa. Tee hieman taustatyötä löytääksesi pörssin, joka on turvallinen ja jossa kaupankäyntikulut ovat edullisia. Myös reaaliaikainen kurssinseuranta on äärimmäisen hyödyllinen ominaisuus. Kun olet tehnyt valinnan, tulee sinun avata tili pörssiin. Prosessi on yleensä melko simppeli, mutta henkilöllisyytesi todentamiseksi sinun on todennäköisesti toimitettava esimerkiksi kuva henkilökortista tai passista.
Joillakin alustoilla on mahdollisuus harjoitella sijoittamista demo-ohjelman kautta ja uuden sijoittajan kannattaakin ehdottomasti tarttua tähän mahdollisuuteen. Kun olet valmis sijoittamaan oikealla rahalla, tee talletus valitsemallasi maksutavalla ja osta haluamasi määrä osakkeita. Yksinkertaista!
Ennen sijoittamiseen lähtemistä on viisasta perehtyä itse aiheeseen sekä kiinnostavien sijoituskohteiden taustoihin. Maltti ja harkinta eivät yleensä ole tässä harrastuksessa pahasta. Onnea ja menestystä osakekauppoihin!